Bagels

Recept voor 8-10 bagels.

 
Wat heb je nodig:
  • 500 gr bloem
  • 7 gr instant gist

  • 10 gr zout

  • 1 el suiker

  • 300 ml lauwwarm water

  • koffiemelk
  • evt. sesamzaad of maanzaad

 

Aan de slag!

  • Meng de bloem, gist, zout, suiker en het water in een kom en kneed er met de standmixer (of met de hand) in 10-15 minuten een soepel deeg van. Het deeg is goed gekneed als je het uit kunt rekken tot een dun vlies ontstaat. Als het snel scheurt, kneed dan nog even door.
  • Leg het deeg in een ingevette kom en laat afgedekt 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Het deeg is goed gerezen als het in volume is verdubbeld.

  • Kneed het deeg nog even goed door en verdeel het in 8 of 10 gelijke stukken.

  • Bestuif het werkblad met wat bloem en maak van ieder stukje een bolletje, bol strak op en laat 10 minuten afgedekt op het werkblad rusten.

  • Druk ieder bolletje wat platter en maak met de steel van een pollepel een gat in het midden. 

  • Laat de bagels afgedekt 30 minuten rijzen.

  • Verwarm de oven voor op 220°C.

  • Vul een pan met water en een beetje zout en breng aan de kook.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  • Leg een bagel in het kokende water en laat 1 minuut koken. Keer de bagel en kook wederom 1  minuut. Langer is niet nodig want dan wordt de bagel taai. Haal de bagel met een schuimspaan uit het water en leg op de bakplaat. Als de bagels nog te vochtig zijn, kun je ze ook eerst uit laten lekken op een theedoek. Herhaal voor alle bagels.

  • Bestrijk de bagels met koffiemelk en bestrooi de bagels met een topping naar keuze.

  • Bak de bagels in +/-15 minuten goudbruin en gaar.