Crème brûlée taartjes

Recept voor 6 taartjes (doorsnede 10 cm).

 

Stel, je hebt eigeel over en wat moet je ermee? Het antwoord is heel simpel. Je maakt deze heerlijke taartjes. Lekker voor bij de koffie of thee, maar met een klein bolletje ijs creëer je een fantastisch dessert.

 
Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 180 gr bloem
  • 100 gr koude boter

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 80 gr poedersuiker

  • 1/2 ei

Voor de vulling:

  • 5 eierdooiers
  • 50 gr suiker

  • 1 vanillestokje

  • 375 ml slagroom (of half slagroom/half melk)

  • 4 blaadjes gelatine

Topping:

  • 4 el rietsuiker

 

Aan de slag!

  • Doe de bloem, koude boter (in kleine stukjes), vanillesuiker en poedersuiker in een kom en meng tot een kruimeldeeg.
  • Voeg het halve ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.

  • Verpak het deeg in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

  • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit.

  • Bekleed de vormpjes met het deeg en zet ze in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Bekleed de vormpjes met bakpapier en vul ze met bakbonen of bakknikkers.

  • Bak de bodem 15 minuten, haal de vulling eruit en bak nog 10 minuten. Week de blaadjes gelatine een kwartier in koud water.

  • Klop in een kom de eierdooiers met de suiker tot een licht mengsel.

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.

  • Verwarm de slagroom en de merg van het vanillestokje tot aan het kookpunt.

  • Giet het eiermengsel bij de slagroom en roer goed, op laag vuur, tot het mengsel een beetje indikt.

  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het mengsel.

  • Roer tot de gelatine is opgelost.

  • Giet de vanillecrème in de taartbodems en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

  • Bestrooi de taartjes met de rietsuiker en karameliseer met een keukenbrander of zet ze een paar minuten onder de grill.