Chocolade cakerol met aardbeien (Bûche de Noël)

Recept voor 12 plakken.

 
Wat heb je nodig:

Voor de cakerol:

  • 4 eieren
  • 120 gr fijne suiker

  • 1 tl vanille extract

  • snufje zout

  • 100 gr bloem

  • 25 gr cacao

Voor de vulling:

  • 2 blaadjes gelatine
  • 250 gr (diepvries) aardbeien

  • 250 ml slagroom

  • 75 gr fijne suiker

En verder:

  • poedersuiker
  • 40 gr pure of melkchocolade

  • decoratie voor op de cakerol

 

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de eieren, suiker, vanille extract en het zout in een mengkom en mix ongeveer 6 minuten tot een luchtige en lichtgele massa dat als een lint van de klopper afloopt.

  • Zeef de bloem en de cacao boven het eimengsel en spatel rustig erdoor tot het goed gemengd is.

  • Schep het deeg op de bakplaat, verspreid gelijkmatig en bak de biscuit in 10-12 minuten gaar.

  • Zodra je de biscuit uit de oven hebt gehaald, strooi je er gelijk poedersuiker op.

  • Leg een droge en schone theedoek erop en keer om.

  • Haal nu het bakpapier voorzichtig los.

  • Rol de cake vanaf de korte kant op met de theedoek en laat helemaal afkoelen.

  • Maak nu de vulling.

  • Week de blaadjes gelatine 15 minuten in koud water.

  • Doe de aardbeien samen met de suiker in een steelpan en breng aan de kook.

  • Laat zachtjes koken tot de aardbeien zacht zijn, druk daarna de aardbeienmoes door een zeef.

  • Knijp de gelatine uit, roer door de aardbeiensap (ongeveer 175 ml) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  • Klop de slagroom net stijf.

  • Doe de aardbeiensap bij de slagroom en klop tot de slagroom stijf is.

  • Zet de slagroom een uur in de koelkast om licht op te stijven.

  • Rol voorzichtig de afgekoelde cake uit en smeer een laag slagroom op de cake.

  • Rol de cake weer op (zonder theedoek!).

  • Verpak de cake in huishoudfolie en leg een paar uur in de koelkast.

  • Decoreer nu de cakerol.

  • Smelt de chocolade au bain-maire.

  • Doe de gesmolten chocolade in een boterhamzakje en zorg dat alle chocolade in één punt komt te zitten.

  • Knip een heel klein puntje van het zakje en trek in de lengte strepen met de chocolade.

  • Strooi met behulp van een zeefje eerst cacao en daarna poedersuiker over de cakerol.

  • Decoreer met bijvoorbeeld chocolade of ander zoetigheid.