![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/s6chog/0639bf00-5965-4768-bd39-7e4d968e3dbf.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1920%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=252&height=252)
Chocolade cakerol met aardbeien (Bûche de Noël)
Recept voor 12 plakken.
Voor de cakerol:
- 4 eieren
-
120 gr fijne suiker
-
1 tl vanille extract
-
snufje zout
-
100 gr bloem
-
25 gr cacao
Voor de vulling:
- 2 blaadjes gelatine
-
250 gr (diepvries) aardbeien
-
250 ml slagroom
-
75 gr fijne suiker
En verder:
- poedersuiker
-
40 gr pure of melkchocolade
-
decoratie voor op de cakerol
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Doe de eieren, suiker, vanille extract en het zout in een mengkom en mix ongeveer 6 minuten tot een luchtige en lichtgele massa dat als een lint van de klopper afloopt.
-
Zeef de bloem en de cacao boven het eimengsel en spatel rustig erdoor tot het goed gemengd is.
-
Schep het deeg op de bakplaat, verspreid gelijkmatig en bak de biscuit in 10-12 minuten gaar.
-
Zodra je de biscuit uit de oven hebt gehaald, strooi je er gelijk poedersuiker op.
-
Leg een droge en schone theedoek erop en keer om.
-
Haal nu het bakpapier voorzichtig los.
-
Rol de cake vanaf de korte kant op met de theedoek en laat helemaal afkoelen.
-
Maak nu de vulling.
-
Week de blaadjes gelatine 15 minuten in koud water.
-
Doe de aardbeien samen met de suiker in een steelpan en breng aan de kook.
-
Laat zachtjes koken tot de aardbeien zacht zijn, druk daarna de aardbeienmoes door een zeef.
-
Knijp de gelatine uit, roer door de aardbeiensap (ongeveer 175 ml) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
-
Klop de slagroom net stijf.
-
Doe de aardbeiensap bij de slagroom en klop tot de slagroom stijf is.
-
Zet de slagroom een uur in de koelkast om licht op te stijven.
-
Rol voorzichtig de afgekoelde cake uit en smeer een laag slagroom op de cake.
-
Rol de cake weer op (zonder theedoek!).
-
Verpak de cake in huishoudfolie en leg een paar uur in de koelkast.
-
Decoreer nu de cakerol.
-
Smelt de chocolade au bain-maire.
-
Doe de gesmolten chocolade in een boterhamzakje en zorg dat alle chocolade in één punt komt te zitten.
-
Knip een heel klein puntje van het zakje en trek in de lengte strepen met de chocolade.
-
Strooi met behulp van een zeefje eerst cacao en daarna poedersuiker over de cakerol.
-
Decoreer met bijvoorbeeld chocolade of ander zoetigheid.