Herfstbrood met walnoten en kaneel

 

Wat heb je nodig:

  • 300 gr tarwebloem
  • 200 gr volkorenmeel

  • 10 gr zout

  • 7 gr instant gist

  • 5 el honing

  • 1 el kaneel

  • 300 ml lauwwarm water

  • 250 gr rozijnen

  • 75 gr walnoten

 

Aan de slag!

  • Laat de avond van te voren de rozijnen 15 minuten wellen in lauwwarm water. Giet door een zeef en laat heel de nacht uitlekken. Dep eventueel voor gebruik met keukenpapier nog droog.
  • Hak de walnoten in kleine stukjes.

  • Doe de tarwebloem, volkorenmeel, zout, gist, honing en het water in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Voeg tegen het eind van de tijd de kaneel toe. Het deeg is goed gekneed als je er een dun vliesje van kunt trekken.

  • Laat het deeg afgedekt 20 minuten rusten en kneed er daarna de rozijnen en walnoten door.

  • Vet een kom in met zonnebloemolie en leeg het deeg erin. Keer een paar keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat het deeg een uur rijzen bij kamertemperatuur of tot het deeg in volume is verdubbeld. Het deeg is goed gerezen als je met je vinger in het deeg prikt en het gaatje zichtbaar blijft en niet terugveert.

  • Leg het deeg op een ingevet of bebloemd werkblad en druk de lucht uit het deeg.

  • Bol het deeg op tot een ronde of langwerpige vorm.

  • Vet een rijsmandje in met wat zonnebloemolie en bestrooi met (rogge)bloem.

  • Leg het deeg met de naad naar boven in het rijsmandje. Ben je niet in het bezit van een rijsmandje dan kun je ook een groot cakeblik gebruiken of je legt het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Laat het deeg een uur afgedekt rijzen bij kamertemperatuur.

  • Verwarm de oven voor op 220°C.

  • Los het deeg uit het rijsmandje op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Bak het brood in 30-35 minuten gaar. Verlaag eventueel na 20 minuten de temperatuur naar 200°C als het brood te snel verkleurt.