![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/3649jt/74a81c24-033a-426e-a599-cb74f2e348c2.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1919%2C2400%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=199&height=249)
Appel-perentaart
Recept voor 12 punten.
Voor het deeg:
- 300 gr bloem
-
3 el suiker
-
1 zakje vanillesuiker
-
snufje zout
-
150 gr ijskoude boter (in kleine blokjes)
-
110 gr ijswater
Voor de vulling:
- 600 gr appels
-
600 gr handperen (niet te rijp)
-
2 el boter
-
80 gr suiker
-
1 tl kaneel
-
1 tl gemberpoeder
-
3 el rozijnen (of gedroogde cranberry's)
-
1 citroen
-
1 tl maizena
-
beetje melk
-
2 el rietsuiker
Aan de slag!
- Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en zout.
-
Voeg de blokjes ijskoude boter toe en kneed kort door elkaar. Kneed niet te lang zodat de boter opwarmt, dit zou ten koste kunnen gaan van de knapperige korst.
-
Voeg het ijskoude water toe en kneed tot een samenhangend deeg.
-
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg eventueel een paar dagen van te voren al maken.
- Schil de appels en peren en verwijder de klokhuizen.
-
Snijd het fruit in kleine blokjes. Houd de appels en peren gescheiden.
-
Smelt de boter met de suiker in een pan en voeg de appelblokjes toe.
-
Laat op laag vuren de appels lichtbruin worden tot het vocht verdampt is.
-
Rasp ondertussen de citroen en pers uit.
-
Zet het vuur uit en voeg de peer, kaneel, gemberpoeder, cranberry's, geraspte citroen, 1 el citroensap en maizena toe.
-
Meng goed en laat een beetje afkoelen.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Bekleed de bodem van een ronde bakvorm (24 cm) met bakpapier.
-
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm.
-
Leg het deeg in de vorm en zorg dat de rand hoog genoeg is zodat het afsluitende deeg goed vastgemaakt kan worden. Maak met een vork gaatjes in de bodem.
-
Schep de vulling in de bakvorm.
-
Rol het overige deeg uit tot een ronde lap van 25 cm.
-
Leg het deeg op de vulling en druk de rand goed vast.
-
Maak met een mes enkele ventilatiegaatjes in het deeg.
-
Besmeer het deeg met de melk en strooi de rietsuiker erover.
-
Schuif de taart net onder het midden in de oven en bak in 50-55 minuten gaar. Als de taart nog niet bruin genoeg is, kun je de laatste 10 minuten de taart in het midden van de oven verder bakken.