Appel-perentaart

Recept voor 12 punten.

 
Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 300 gr bloem
  • 3 el suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • snufje zout

  • 150 gr ijskoude boter (in kleine blokjes)

  • 110 gr ijswater

Voor de vulling:

  • 600 gr appels
  • 600 gr handperen (niet te rijp)

  • 2 el boter

  • 80 gr suiker

  • 1 tl kaneel

  • 1 tl gemberpoeder

  • 3 el rozijnen (of gedroogde cranberry's)

  • 1 citroen

  • 1 tl maizena

  • beetje melk

  • 2 el rietsuiker

 

Aan de slag!

  • Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en zout.
  • Voeg de blokjes ijskoude boter toe en kneed kort door elkaar. Kneed niet te lang zodat de boter opwarmt, dit zou ten koste kunnen gaan van de knapperige korst.

  • Voeg het ijskoude water toe en kneed tot een samenhangend deeg.

  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg eventueel een paar dagen van te voren al maken.

  • Snijd het fruit in kleine blokjes. Houd de appels en peren gescheiden.

  • Smelt de boter met de suiker in een pan en voeg de appelblokjes toe.

  • Laat op laag vuren de appels lichtbruin worden tot het vocht verdampt is.

  • Rasp ondertussen de citroen en pers uit.

  • Zet het vuur uit en voeg de peer, kaneel, gemberpoeder, cranberry's, geraspte citroen, 1 el citroensap en maizena toe.

  • Meng goed en laat een beetje afkoelen.

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Bekleed de bodem van een ronde bakvorm (24 cm) met bakpapier.

  • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm.

  • Leg het deeg in de vorm en zorg dat de rand hoog genoeg is zodat het afsluitende deeg goed vastgemaakt kan worden. Maak met een vork gaatjes in de bodem.

  • Schep de vulling in de bakvorm.

  • Rol het overige deeg uit tot een ronde lap van 25 cm.

  • Leg het deeg op de vulling en druk de rand goed vast.

  • Maak met een mes enkele ventilatiegaatjes in het deeg.

  • Besmeer het deeg met de melk en strooi de rietsuiker erover.

  • Schuif de taart net onder het midden in de oven en bak in 50-55 minuten gaar. Als de taart nog niet bruin genoeg is, kun je de laatste 10 minuten de taart in het midden van de oven verder bakken.