![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/ktsa4j/d2365663-ec1f-4e65-bb58-1ce29370d833.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1917%2C2400%2Cx2%2Cy0%2Csafe&width=222&height=278)
Waldkorn desembrood
Voor een desembrood moet je iets meer tijd nemen. Je hebt namelijk een desemstarter nodig en daar moet je een kleine week van te voren mee beginnen. Hoe je een starter maakt, lees je in het recept.
- 200 gr roggemeel
-
200 ml water (lauwwarm)
-
glazen pot met inhoud van 500-600 ml
Aan de slag!
Dag 1:
Meng 25 gr roggemeel met 25 gr water in de glazen pot. Roer goed zodat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Leg de deksel er losjes bovenop. De starter wil graag een beetje ademen. Zet op een warm plekje. In de zomer kan dat op het aanrecht, maar in de winter zou ik een plekje iets dichter bij de verwarming zoeken.
Er is nog niet zoveel gebeurd met de starter. Misschien een paar kleine belletjes. Je gaat de starter weer eten geven. Voeg 25 gr roggemeel en 25 gr water toe. Meng goed en zet weer weg.
Vandaag zie je steeds meer belletjes ontstaan. Voeg wederom 25 gr roggemeel en 25 gr water toe. Even mengen en zet weer weg.
Je starter gaat goed. Je ziet steeds meer luchtbellen en het volume is ook toegenomen. Je ruikt nu ook de typische licht zure geur. Voeg weer 25 gr roggemeel en 25 gr water toe. Even mengen en zet weer weg.
Er komen nog meer belletjes en het volume neemt ook weer toe. Zorg dat je op tijd voeding geeft. Als de starter ingestort is dan heb je te laat voeding gegeven. Er kan een laagje water ontstaan op de starter. Geen nood, maar geef wel gelijk voeding. Dus 25 gr roggemeel en 25 gr water.
Voeg nogmaals 25 gr roggemeel en 25 gr water toe.
Vandaag kun je de starter gebruiken om een lekker brood te bakken. Je zult waarschijnlijk niet de gehele starter gebruiken. Zet de overgebleven starter in de koelkast. Sluit nu wel goed af. Door de lage temperatuur zal de starten niet zo snel meer in volume toenemen. Geef de starter 1x per week voeding. Laat de starter na het voeden een paar uur bij kamertemperatuur staan en zet daarna weer in de koelkast.
- 00 gr Waldkorn Classic (in deze bloemsoort zit al zout dus extra toevoegen is niet nodig)
-
200 gr tarwebloem
-
100 gr desemstarter
-
3 gr instant gist
-
200 ml lauwwarm water
-
beetje zonnebloemolie
Aan de slag!
- Doe de waldkorn, tarwebloem, desemstarter, gist en het water in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
-
Laat 15 minuten afgedekt staan bij kamertemperatuur.
-
Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg in de kom en keer het deeg zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.
-
Laat het deeg afgedekt 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (of tot het deeg in volume is verdubbeld).
-
Vet het werkblad met een beetje olie in en druk de lucht uit het deeg. Bol het losjes op en laat 20 minuten afgedekt rusten.
-
Bol het deeg op en leg het deeg in een rijsmandje of op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ongeveer een uur afgedekt rijzen bij kamertemperatuur (of tot het deeg bijna in volume is verdubbeld).
-
Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C (boven-en onderwarmte).
-
Verlaag de temperatuur naar 220°C zodra je het brood in de oven schuift.
-
Bak het brood in 20 minuten, verlaag de temperatuur naar 200°C en bak nog 10-15 minuten. Het brood is gaar als je er op klopt en het klinkt hol.