Stoofperen tarte tatin

Recept voor 8 punten.

 
Wat heb je nodig:
  • 1 kilo stoofperen
  • 1 fles rode wijn of port

  • 150 gr suiker (50 gr voor de stoofperen en 100 gr voor de karamel)

  • 1 kaneelstokje

  • 1 steranijs

  • 1 tl vanille extract

  • 50 gr boter

  • 1 rol bladerdeeg

  • 1 ei

 

Aan de slag!

  • Schil de peren en breng samen met de rode wijn (of port), 50 gr suiker, kaneelstokje, steranijs en het vanille extract aan de kook. Zorg dat de peertjes net onder staan, voeg eventueel nog wat water toe.
  • Laat de peren 2 uur zachtjes stoven. Laat de peren afkoelen (dit zou je al een dag van te voren kunnen doen).

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).

  • Smelt in een pannetje de boter met de 100 gr suiker en 1 eetlepel sap van de stoofperen. Draai de pan langzaam rond tot de suiker is opgelost. Roer niet meer en laat het mengsel op laag vuur in 10-15 minuten karamelliseren.

  • Vet de randen van de bakvorm in en giet de karamel in een ronde bakvorm (ik heb een ronde vorm van 20 cm doorsnede gebruikt).

  • Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel uit die net iets groter is dan de bakvorm (ik gebruikte daarvoor een springvorm van 24 cm).

  • Leg de stoofperen met de bolle kant in de karamel. Pas op want de karamel is heet! Laat een halve centimeter van de rand vrij.

  • Leg het bladerdeeg op de peren en druk de rand van het bladerdeeg tussen de peren en de rand van de bakvorm.

  • Steek uit het overige deeg figuurtjes. Bestrijk de figuurtjes met het losgeklopte ei.

  • Bak de tarte tatin in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Bak de laatste 15 minuten de figuurtjes mee.

  • Laat even afkoelen, leg een bord op de bakvorm en draai in één vloeiende beweging om. Decoreer de taart met de bladerdeegfiguurtjes.