![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/2qjat8/15da1970-57ea-44f3-b525-31f0b49ac70d.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1919%2C2400%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=211&height=264)
Tijgerbrood
Recept voor 2 kleine broden of 1 groot brood.
Dit brood ziet er ingewikkeld uit, maar dat is het helemaal niet. Eigenlijk doet de oven het werk voor het tijgereffect. Je gebruikt voor het tijgereffect een papje van rijstebloem. Rijstebloem bevat geen gluten en tarwebloem wel. Dat verschil zorgt in de oven voor het bekende effect en ook een heerlijk knapperige korst! Het recept dat ik altijd gebruik komt uit het boek Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven. Ik heb alleen de hoeveelheid water aangepast, maar voor de rest het recept gevolgd zoals het beschreven is. Succes gegarandeerd!
Voor het brood:
- 500 gr bloem
-
10 gr instant gist
-
8 gr zout
-
10 gr boter
-
290 ml water
Voor het tijgerpapje:
- 200 gr rijstebloem
-
180 ml water
-
10 gr instant gist
-
snufje zout
-
20 gr witte basterdsuiker
-
10 ml zonnebloemolie
Aan de slag!
- Meng alle ingrediënten voor het brood in een kom en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is goed gekneed als je er een dun vliesje van kunt trekken.
-
Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en laat 30 minuten rijzen.
-
Maak ondertussen het tijgerpapje. Roer alle ingrediënten tot een papje (niet te dun). Gebruik water met een temperatuur van 26°C. Dek het af en laat rijzen bij kamertemperatuur.
-
Verdeel het deeg in 2 stukken (voor 2 broden) of niet (1 brood).
-
Bestuif het werkblad met wat bloem en breng het deeg in langwerpige vorm op spanning. Dit doe je door het deeg eerst in de lengte uit te drukken en het deeg naar je toe op te rollen. Steeds het stukje deeg dat je wilt oprollen even uitrekken. Gebruik je duimen om het deeg vast te houden en de rol met je vingers van je af te duwen. Zo breng je het deeg op spanning.
-
Laat 20 minuten afgedekt rijzen.
-
Roer het tijgerpapje even door.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Ontgas het deeg door met twee handen op het deeg te drukken.
-
Maak het deeg plat tot een puntmodel.
-
De twee uiteinden leg je iets over elkaar.
-
Het deeg naar binnen rollen en elke keer goed aandrukken.
-
Leg het deeg met de aansluitnaad naar beneden op de bakplaat.
- Roer het tijgerpapje even door.
-
Giet het tijgerpapje voorzichtig over het deeg. Raak na het aanbrengen de bovenzijde niet meer aan.
-
Veeg met je vingers langs de onderrand om het teveel aan pap weg te halen.
-
Laat het brood 60 minuten rijzen.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
-
Schuif het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C.
-
Bak het brood in 30-35 minuten (1 brood) of in 25 minuten bij 2 broden gaar.