Vegan Italiaans sodabrood

Recept voor 2-4 personen.

 
 Om een lekker brood te bakken moet je de tijd nemen, maar...met dit recept ben je zo klaar. Je hoeft niet lang te kneden en de lange rijstijden kun je ook achterwege laten. Makkelijk toch! Dit brood heeft baksoda nodig en baksoda heeft een zuur nodig. Je kunt karnemelk gebruiken, maar omdat ik dit brood vegan wilde maken, heb ik sojayoghurt gebruikt en daar een eetlepel azijn aan toegevoegd. Voor de variatie heb ik er Italiaanse kruiden ingedaan (extra stukjes olijf en gedroogde tomaatjes erbij maakt het nog lekkerder), maar in plaats daarvan kun je ook rozijnen en of noten toevoegen. Of helemaal niets, dan smaakt het brood nog steeds heerlijk.
 
Wat heb je nodig:
  • 375 gr (spelt)bloem
  • 1 tl baksoda

  • 0,5 tl zout

  • 1 el Italiaanse kruiden

  • 320 gram sojayoghurt (ik heb Alpro mild and creamy gebruikt)

  • 1 el (appel)azijn

 

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  • Meng in een kom de bloem, de baksoda, het zout en de Italiaanse kruiden.

  • Voeg de sojayoghurt en het azijn toe.

  • Meng alles goed tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang, als alle ingrediënten goed vermengd zijn, is het goed. Het deeg voelt nog wel wat plakkerig aan, dat hoort zo.

  • Leg het deeg op de bakplaat en snij met een scherp mes of pizzasnijder een kruis (tot driekwart diep) in het brood.

  • Bak het brood in 25-30 minuten lichtbruin en gaar.