![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/98r9y2/b6711c3b-2f4d-40fb-b15f-f6632e9ed6a6.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1919%2C1785%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=272&height=253)
Passievruchten-meringue tartelette
Recept voor 12 tartelettes.
Voor het amandelspijs:
- 50 gr amandelmeel
-
50 gr fijne suiker
-
rasp van halve citroen
-
1 tl citroensap
-
1 ei, losgeklopt
Voor de deegbodem:
- 180 gr bloem
-
30 gr amandelmeel
-
60 gr poedersuiker
-
snuf zout
-
105 gr koude roomboter in kleine stukjes
-
half ei, losgeklopt
Voor de passievruchtenmousse:
- 250 gr diepvriesblokjes passievruchten (of ongeveer 6 passievruchten)
-
3 el suiker
-
3 blaadjes gelatine
-
250 ml slagroom
Voor de meringue:
- 2 eiwitten
-
100 gr suiker
-
35 gr water
Aan de slag:
- Maak een dag van te voren het amandelspijs (voor het recept, zie Vullingen en Toppings).
-
Meng alle ingrediënten (behalve het ei) voor de deegbodem door elkaar tot je een kruimeldeeg hebt.
-
Voeg nu beetje bij beetje het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
-
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
-
Week de gelatine voor de passievruchtenmousse 15 minuten in een bakje met koud water.
-
Doe de passievruchten in een steelpannetje en laat met 2 eetlepels suiker smelten en breng tot het kookpunt.
-
Druk de passievruchten door een zeef (je houdt ongeveer 150 ml sap over).
-
Voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer tot de gelatine volledig is opgelost in het sap.
-
Laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm.
-
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte).
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bakringen erop (ik gebruik altijd bakringen van 5 of 6 cm doorsnede).
-
Bestuif het werkblad met een beetje bloem, kneed het deeg kort door en rol uit tot 3-4 mm dikte.
-
Steek met een vorm (een paar cm groter dan de bakringen) rondjes uit het deeg.
-
Bekleed de bakringen met het deeg en spuit in het midden een beetje amandelspijs.
-
Bak de bodems 15 minuten tot ze lichtbruin zijn.
-
Klopt de slagroom met 1 el suiker tot bijna stijf.
-
Voeg het passievruchtensap toe en klop door tot het volledig gemengd is.
-
Laat de mousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
-
Schep de mousse in een spuitzak en spuit de deegbodems vol met de mousse.
-
Maak een mengkom en de klopper vetvrij met een beetje citroensap.
-
Klopt de eiwitten op hoge snelheid stijf.
-
Doe ondertussen het water met de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
-
Laat de suiker smelten zonder te roeren.
-
Kook het suikerwater tot 118°C.
-
Voeg het suikerwater al kloppend aan de eiwitten toe.
-
Klop de eiwitten tot de buitenkant van de kom lauwwarm voelt.
-
Schep de meringue in een spuitzak en decoreer de taartjes.
-
Brand met een keukenbrander de meringue lichtbruin.