![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/1k6d5m/f114376c-c193-4952-9402-71482eb6a4a6_1_201_a.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1918%2C2560%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=188&height=251)
Italiaanse meringue
Italiaanse meringue wordt ook wel kookschuim genoemd. Deze naam kun je herleiden naar de kokende suikersiroop die je toevoegt. De eiwitten worden als het ware gegaard en op deze manier worden ook schadelijke bacteriën gedood. Je eet geen rauwe eiwitten, heel veilig dus voor zwangeren.
Je kunt de schuim perfect gebruiken voor een topping, het schuim is stevig en zacht (je proeft geen suikerdeeltjes meer). Heerlijk om tijdens het maken wat van te snoepen! Je kunt er ook harde droge schuimpjes van maken. Laat ze dan een paar uur op lage temperatuur drogen in de oven.
- 80 gr eiwit (3 á 4 eieren)
-
170 gr suiker
-
40 gr water
-
beetje citroensap
Aan de slag!
- Maak de mengkom vetvrij door deze in te smeren met wat citroensap. Maak de klopper ook gelijk even vetvrij.
-
Doe de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Roeren is niet nodig.
-
Kook het suikerwater tot 105°C. Gebruik een suikerthermometer om de juiste temperatuur te bepalen.
-
Klop, als de suikersiroop 105°C is, de eiwitten op hoge snelheid stijf.
-
Verlaag de snelheid van de mixer. Heeft de suikersiroop de 120°C bereikt, schenk deze dan rustig bij de stijfgeklopte eiwitten. Blijf ondertussen wel kloppen.
-
Klop op hoge snelheid door tot het mengsel iets is afgekoeld en er mooie pieken ontstaan.