![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/gm79s4/4ebb993a-cdcd-49b6-9c62-3b2703444df2.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1440%2C1190%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=300&height=248)
Hazelnoot-mokkataart
Recept voor 12 punten.
Voor de taart:
- 5 eieren
-
150 gr witte basterdsuiker
-
1/2 geraspte citroen
-
snuf zout
-
125 gr tarwebloem
-
25 gr maizena
-
25 gr cacaopoeder
-
2 el melk
Voor de banketbakkersroom:
- 1 vanillestokje
-
500 ml melk
-
100 gr fijne suiker
-
3 eidooiers
-
40 gr maizena
Voor de mokkacrème:
- 35 ml espresso
-
15 gr bruine basterdsuiker
-
170 gr roomboter, op kamertemperatuur
-
40 gr poedersuiker
-
200 gr banketbakkersroom
Voor de hazelnootmousse:
- blaadjes gelatine
-
1 el hazelnoten
-
200 ml slagroom
-
30 gr witte basterdsuiker
-
2 el hazelnootpasta
Voor de botercrème:
- 30 ml water
-
150 gr suiker
-
2 eiwitten (60 gr)
-
snuf zout
-
200 gr roomboter, op kamertemperatuur
-
beetje citroensap
Aan de slag:
Maak eerst de taart:
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven-en onderwarmte).
-
Vet een springvorm (24 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
-
Mix de eieren, suiker, geraspte citroen en het zout tot een lichtgeel en luchtig beslag. Dit duur zo'n 15 minuten. Het beslag is goed totdat het als een dun lint van de kloppers afloopt.
-
Zeef de bloem, maizena en cacaopoeder boven het eiermengsel, voeg de melk toe en spatel voorzichtig door het beslag.
-
Giet het beslag in de springvorm en bak in 25-30 minuten gaar. Controleer of de taart gaar is door een satéprikker in het midden van de staart te steken. Komt deze er schoon en droog uit dan is de taart gaar.
-
Laat de taart afkoelen en snij horizontaal in 3 gelijke delen.
Maak nu de banketbakkersroom:
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
-
Klop in een kom de eidooiers samen met 50 gr suiker en de maizena los.
-
Doe de melk, 50 gr suiker en het vanillemerg in een pan en breng aan de kook. Eventueel zou je ook het vanillestokje mee kunnen koken.
-
Haal evt het stokje eruit en schenk ongeveer de helft van de hete melk in de kom met de eidooiers en roer snel en goed door.
-
Schenk alles weer terug in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
-
Laat ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken tot de room de juiste dikte heeft. Houd er rekening mee dat de room altijd nog wat dikker wordt tijdens het afkoelen.
-
Schenk de room in een schaal en dek direct af met plasticfolie. Zorg dat de folie direct op de room ligt, zo voorkom je dat er een velletje op de room ontstaat.
-
Laat even afkoelen en zet daarna in de koelkast om verder af te koelen.
-
Klop de room voor gebruik nog even kort door.
Maak nu de hazelnootmousse:
- Week de blaadjes gelatine 15 minuten in een bakje koud water.
-
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
-
Klop de slagroom met de suiker stijf.
-
Klop de hazelnootpasta erdoor.
-
Doe de blaadjes gelatine met aanhangend water in een steelpannetje en verwarm tot de gelatine is opgelost.
-
Spatel de gelatine door de slagroom.
-
Hak de hazelnoten fijn en spatel door de slagroom.
Maak nu de mokkacrème:
- Zet een kopje espresso, voeg de bruine basterdsuiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Laat de koffie afkoelen.
-
Doe de boter en de poedersuiker in een mengkom en mix tot een romige massa.
-
Klop de banketbakkersroom los en mix door de boter.
-
Voeg de espresso toe en klop door het botermengsel.
Maak nu de botercrème:
- Ontvet een mengkom met de citroensap.
-
Doe het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer niet en kook het suikerwater tot 105°C.
-
Klop nu de eiwitten op hoge snelheid stijf.
-
Verlaag de snelheid en voeg, als het suikerwater 120°C bereikt, langzaam bij de stijfgeklopte eiwitten.
-
Klop op hoge snelheid tot de schuim op kamertemperatuur is.
-
Voeg lepel voor lepel de boter toe. Voeg de volgende lepel boter pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
-
Smeer de taart bovenop en rondom af met de botercrème. Wil je een mooi en strak afgesmeerde taart, smeer dan telkens dunne laagjes op de taart en zet de taart tussen de laagjes in even in de koelkast.
-
Decoreer de taart naar eigen idee.