![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/alon27/095bcc6a-2b4e-4fec-9119-2eb8e9e4331d.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1919%2C2400%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=207&height=259)
Volkoren desembrood
Wat heerlijk toch, een desembrood. Ik heb altijd een vloeibare desem in de koelkast staan. Die voed ik 1x per week. Meestal als ik ook gelijk een desembrood ga bakken.
Voor het brood dat ik ga bakken doe ik 100 gr desem in een apart bakje, ik voeg dan 10 gr roggebloem en 10 gr water toe. Dit laat ik ongeveer 3 uur staan voordat het gebruikt wordt voor het brood. De voorraad desem voed ik met 50 gr roggebloem en 50 gr water. Ook dit laat ik een paar uur bij kamertemperatuur staan voordat het weer in de koelkast gezet wordt.
Als je dit wekelijks herhaalt dan heb je iedere week een lekker vers brood.
- 300 gr tarwebloem
-
150 gr volkorenmeel
-
50 gr roggebloem
-
100 gr vloeibare desem
-
3 gr instant gist
-
10 gr zout
-
310 gr lauwwarm water
-
75 gr zaden en pitten
Aan de slag!
- Doe de bloem, volkorenmeel, roggebloem, desem, gist en zout in een kom.
-
Giet het water erbij en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Voeg de laatste paar minuten de zaden en pitten toe.
-
Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg erin en keer een paar keer zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.
-
Laat ongeveer 2 uur afgedekt rijzen bij kamertemperatuur of tot het in volume is verdubbeld.
-
Bestuif het werkblad met bloem of vet in met zonnebloemolie.
-
Druk het deeg plat en maak een bol van het deeg.
-
Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten.
-
Druk het deeg plat, pak de lange rand van het deeg en druk in het midden goed vast.
-
Pak nu de andere lange kant van het deeg en druk ook in het midden goed vast.
-
Pak nu de korte kant van het deeg en druk vast op de andere korte kant.
-
Maak van het deeg een bol.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop.
-
Snijd het deeg in met een scherp mes en bestrooi met wat bloem.
-
Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
-
Verwarm de oven voor op 230°C (boven-en onderwarmte).
-
Zet een lage schaal met kokend water onderin de oven.
-
Bak het brood 15 minuten en haal daarna de schaal met water uit de oven.
-
Verlaag de temperatuur naar 210°C en bak nog 15-20 minuten.