![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/a0c8w4/b4291adc-39f7-42ba-9f9b-e493aa8313f2.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C2398%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=201&height=251)
(No bake) bosvruchten cheesecake
Recept voor 10 punten (taartvorm van 24 cm).
Deze zomerse bosvruchten cheesecake ziet er natuurlijk prachtig uit en gelukkig is de smaak ook verrukkelijk. Deze cheesecake hoef je maar gedeeltelijk in de oven te bakken. Alleen de bodem bak je in de oven en daarna kun je de vulling gewoon laten opstijven in de koelkast. Ik heb de taart gemaakt met een bodem van zanddeeg, dat is iets bewerkelijker dan de traditionele bodem van vermalen koekjes met boter, maar zeker niet minder lekker.
Uiteraard kun je zelf variëren met de vruchten. Probeer eens enkel met frambozen, aardbeien of blauwe bessen, ik denk dat de taart net zo lekker wordt!
Voor de zanddeegbodem:
- 125 gr bloem
-
25 gr amandelmeel
-
40 gr poedersuiker
-
snufje zout
-
75 gr koude boter
-
1 ei
Voor de vulling:
- 250 gr roomkaas
-
100 gr witte basterdsuiker
-
250 ml slagroom
-
3 blaadjes gelatine
-
1 tl citroensap
Voor de frambozensaus:
- 100 gr (diepvries) bosvruchten
-
20 gr suiker
Aan de slag!
- Meng de bloem, amandelmeel, poedersuiker en zout in een kom.
-
Verkruimel de koude boter in kleine stukjes door het bloemmengsel en kneed tot er een kruimeldeeg ontstaat.
-
Klop het ei los.
-
Voeg een eetlepel ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel iets meer ei of bloem toe als het deeg nog te droog of te vochtig aanvoelt.
-
Verpak het deeg in plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
-
Bestuif het werkblad en de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van 3 mm dikte.
-
Leg de vorm op het deeg en snijd het deeg rondom nog 2 cm breder dan de vorm.
-
Vet de vorm licht in.
-
Bekleed de vorm met het deeg, snijd eventueel overtollig deeg langs de rand weg.
-
Prik gaatjes in de bodem en zet minimaal een half uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Neem een stuk bakpapier en maak er een propje van. Haal het weer uit elkaar en leg het in de bakvorm, op het deeg. Door er eerst een propje van te maken, is het papier minder stug en kun je het makkelijker in de vorm leggen.
-
Strooi de blindbakvulling in de vorm. Je kunt hiervoor bakbonen (keramische bakknikkers) gebruiken, maar als alternatief, en ook nog eens veel goedkoper, kun je ook rijst of droge witte bonen gebruiken. Let er wel op dat je de gebruikte rijst of bonen daarna niet meer kunt eten.
-
Bak de bodem 10 minuten, haal de blindbakvulling eruit en bak nog 10 minuten tot deze lichtbruin en gaar is.
-
Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je de cheescake vulling erop schenkt.
-
Doe de bosvruchten en de suiker in de pan en verwarm tot een glad mengsel.
-
Wrijf de bosvruchten door een zeef zodat de pulp en de pitjes achterblijven.
-
Laat de saus afkoelen.
-
Week de gelatine 15 minuten in een bakje water.
-
Klop 200 ml slagroom met de suiker bijna stijf.
-
Voeg de roomkaas en het citroensap toe en klop nog even door.
-
Verwarm 50 ml slagroom in een pannetje.
-
Haal de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatine hierin op. Laat even afkoelen.
-
Schenk met een klein straaltje, al kloppend, de gelatine bij het roomkaasmengsel.
-
Schep de vulling op de bodem.
-
Leg met een theelepel 'hoopjes' frambozensaus op de vulling.
-
Ga met de achterkant van de lepel of met een satéprikker zigzaggend door de vulling. Niet te lang want daar wordt het niet mooier van.
-
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.