Turks brood

 

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 450 gr tarwebloem
  • 10 gr suiker
  • 8 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 280 ml lauwwarm water

En verder:

  • 1 eigeel
  • 1 el melk
  • sesamzaadjes

 

Aan de slag!

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en meng 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg blijft nog een beetje plakkerig.
  • Doe een beetje zonnebloemolie in een kom, leg het deeg erin, keer een paar keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.
  • Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen bij kamertemperatuur (of totdat het deeg in volume is verdubbeld).
  • Vet het werkblad in met zonnebloemolie, leg het deeg erop en druk uit tot een cirkel van 25-30cm doorsnede.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop.
  • Laat afgedekt een half uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop het eigeel met de melk los en bestrijk hiermee het gerezen deeg.
  • Maak met je vingertoppen op 2 cm van de rand een inkeping in het deeg. Maak op dezelfde wijze een raster in het deeg.
  • Bestrooi het deeg met de sesamzaadjes.
  • Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.