![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/26h9n3/5573dc75-46b2-410a-814a-9c6bbfd79d44-4.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1918%2C2560%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=179&height=239)
Desemstarter
Een lekker desembrood kan natuurlijk niet zonder desem. En die desem kun je zelf maken.
Je hebt er wat geduld voor nodig en soms ook een beetje geluk. Het kan gebeuren dat het niet wil lukken. Stond de desem te koud of te warm? Het is niet altijd duidelijk waarom het niet lukt, maar als het wel lukt dan kun je maandenlang plezier hebben van je desemstarter en keer op keer een heerlijk brood bakken. Onderhoud je de starter goed dan word je beloond met een desem dat steeds beter rijst en nog lekkerder brood geeft.
Als ik een brood bak met desem dan voeg ik altijd een paar gram instant gist toe. Je kunt de instant gist ook weglaten, maar hou dan wel rekening met een langere rijstijd. De eerste rijs is ongeveer een uur, maar gebruik je alleen desem dan kan de rijstijd wel 2 of 3 uur zijn.
- 250 gr roggebloem
-
250 ml water (lauwwarm)
-
glazen pot met inhoud van 500-600 ml
Aan de slag!
Dag 1:
Meng 25 gr roggebloem met 25 gr water in de glazen pot. Roer goed zodat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Leg de deksel er losjes bovenop. De starter wil graag een beetje kunnen ademen. Zet op een warm plekje, ongeveer 20-22°C. In de zomer kan dat op het aanrecht, maar in de winter zou ik een plekje iets dichter bij de verwarming zoeken.
Er is nog niet zoveel gebeurd met de starter. Misschien een paar kleine belletjes. Je gaat de starter weer eten geven. Voeg 25 gr roggebloem en 25 gr water toe. Meng goed en zet weer weg.
Dag 3:
Vandaag zie je steeds meer belletjes ontstaan. Je starter komt langzaam tot leven. Voeg wederom 25 gr roggebloem en 25 gr water toe. Even mengen en zet weer weg.
Je starter gaat goed. Je ziet steeds meer luchtbellen en het volume is ook toegenomen. Je ruikt nu ook de typische licht zure geur. Voeg weer 25 gr roggebloem en 25 gr water toe. Even mengen en zet weer weg.
Dag 5:
Er komen nog meer belletjes en het volume neemt ook weer toe. Zorg dat je op tijd voeding geeft. Als de starter ingestort is dan heb je te laat voeding gegeven. Er kan een laagje water ontstaan op de starter. Geen nood, je kunt de starter nog redden. Geef wel gelijk voeding, 25 gr roggebloem en 25 gr water. Ruikt de starter heel erg zuur en vies dan kun je de starter niet meer redden. Gooi het weg en begin opnieuw.
Dag 6:
Voeg nogmaals 25 gr roggebloem en 25 gr water toe.
Vandaag kun je de starter gebruiken om een lekker brood te bakken. Je zult waarschijnlijk niet de gehele starter gebruiken. Zet de overgebleven starter in de koelkast. Sluit nu wel goed af. Door de lage temperatuur zal de starter niet zo snel meer in volume toenemen. Geef de starter 1x per week voeding, 25 gr roggebloem en 25 gr water. Laat de starter na het voeden een paar uur bij kamertemperatuur staan en zet daarna weer in de koelkast.