![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/j9o5ef/b9b7801c-4d76-4c0e-a1bc-78aea06dd865_1_201_a.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C2560%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=183&height=244)
Stokbrood
Recept voor 3 stokbroden.
Heerlijk knapperig stokbrood. Wie vindt dat nou niet lekker! Neem wel even de tijd om het te maken want net als met ieder ander brood ben je even zoet in de keuken.
Ik gebruik altijd T65 bloem (ook wel Franse bloem genoemd) voor het maken van stokbroden. In Frankrijk gebruiken ze een eigen nummering voor de malingsgraad voor bloem en meel.. Hoe lager het getal, hoe minder kiemen en vezelen het meel bevat. Deze zijn er (deels) uit gezeefd of voor het malen verwijderd. Door het zonnige Franse klimaat bevat de tarwe meer gluten (eiwitten) dan de tarwe in Nederland. T65 is dus een hardere tarwe soort. Onze patentbloem is te vergelijken met T55, deze is dus fijner gemalen dan de T65. Hoe lager het getal hoe fijner de tarwe is gemalen.
T65 kun je niet in de supermarkt kopen. Je koopt het bij de molen, maar let wel op! Van T65 bloem van Nederlandse tarwe bak je natuurlijk nooit dezelfde lekkere stokbroden als in Frankrijk. Mijn dochter heeft de T65 bloem meegenomen vanuit Frankrijk. Daar is de bloem heel goedkoop en je bakt er heerlijke stokbroden van.
- 500 gr bloem (evt T65)
-
6 gr instant gist
-
10 gr zout
-
320 ml water
Aan de slag!
- Doe de bloem, gist, zout en water in een mengkom. Ik gebruik altijd een standmixer (Kitchenaid) om het deeg te kneden, maar als je die niet hebt, kun je het beste met de hand kneden.
-
Kneed in 10-15 minuten een soepel deeg. Het mag nog iets plakkerig aanvoelen. Het deeg is goed gekneed als je het voorzichtig uitrekt en er een dun vliesje van kunt trekken. Scheurt het deeg vrij snel? Kneed dan nog even door tot het echt soepel en zacht aanvoelt.
-
Doe een klein scheutje zonnebloemolie in een kom en vet goed in.
-
Leg het deeg in de kom en keer een paar keer zodat alle kanten goed bedekt zijn met de olie.
-
Dek de kom af en laat het deeg een half uur bij kamertemperatuur rijzen.
-
Vet het werkblad in met een beetje olie. Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig met je vingertoppen plat. Vouw het deeg in 3-en (zoals je een brief kunt vouwen), draai het deeg en vouw nogmaals in 3-en. Leg het weer terug in de kom en dek af.
-
Laat ongeveer 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen. Als het deeg in volume is verdubbeld, is het goed gerezen.
-
Leg het deeg op een licht bebloemd of gevet werkblad en verdeel in 3 gelijke delen.
-
Bol ieder stukje deeg op en laat 15 minuten rusten.
-
Druk ieder bolletje voorzichtig plat (druk niet alle lucht eruit) tot een rechthoek en vouw in 3-en, daarna vouw je het dubbel. Druk goed aan en laat afgedekt 15 minuten rusten.
-
Rol ieder stukje deeg uit tot de gewenste lengte. Omdat het deeg elastisch is, doe ik dat altijd in een aantal keer. Dus eerst ieder stukje uitrollen tot ongeveer 15 cm en daarna weer bij het eerste stukje beginnen en deze uitrollen tot 20 cm, enz.
-
Vet een stokbroodvorm in en leg het uitgerolde deeg in de holtes. Heb je geen stokbroodvorm dan kun je ook bakpapier gebruiken. Leg dan 1 stokbrood op het papier, leg er nog een stokbrood naast en trek het tussenliggende bakpapier omhoog zodat de broden niet tegen elkaar plakken.
-
Bestrooi de broden met wat bloem en laat afgedekt 45-60 minuten bij kamertemperatuur rijzen. De broden zijn goed gerezen als je voorzichtig met je vinger in het deeg drukt en het deeg weer langzaam terugveert.
-
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 240°C.
-
Snijd met een scherp mes of pizzasnijder de stokbroden in.
-
Plaats onderin de oven een hittebestendige schaal met een laagje kokend water (voor een luchtig brood en knapperige korst).
-
Bak de stokbroden 15 minuten, haal de schaal met water eruit en bak nog 10 minuten. Verlaag evt de temperatuur naar 220°C als de stokbroden te snel bruin verkleuren.