Maisbreekbrood

Recept voor 20 broodjes.

 

Wat heb je nodig:

  • 400 gr tarwebloem
  • 100 gr maismeel

  • 14 gr instant gist

  • 80 gr boter op kamertemperatuur

  • 10 gr zout

  • 1 ei, losgeklopt

  • 20 gr witte basterdsuiker

  • 200 ml water

 

Aan de slag!

  • Doe alle ingrediënten (van het ei gebruik je de helft) in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als er een dun vliesje ontstaat wanneer je het deeg uitrekt. Scheurt het deeg te snel, kneed dan nog even door.
  • Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, leg het deeg erin en keer een paar keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.

  • Laat het deeg afgedekt 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (of tot het deeg in volume is verdubbeld).

  • Vet het werkblad in met een beetje zonnebloemolie en druk de lucht uit het deeg.

  • Verdeel het deeg in 20 stukken van ongeveer 40 gr.

  • Vorm de stukjes deeg met je handpalm tot een bolletje.

  • Laat afgedekt 20 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes op de bakplaat. Druk de bolletjes een beetje plat en leg ze ongeveer 1 cm van elkaar op de bakplaat.

  • Laat onder een vochtige theedoek 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

  • Verwarm tijdens het laatste kwartier de oven voor op 240°C.

  • Bestrijk het breekbrood met het losgeklopte ei.

  • Zodra je de bakplaat in de oven zet, verlaag je temperatuur naar 210°C.

  • Bak het breekbrood in 20 minuten af.