Yoghurt-aardbeienslof

Recept voor 8 -10 stukken.

 

Wat heb je nodig:

Voor de amandelspijs:

  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr suiker
  • halve tl citroensap
  • 1 eidooier

Voor de bodem:

  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 90 gr licht bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • halve geraspte citroen
  • snuf zout
  • 160 gr tarwebloem
  • 1,5 tl bakpoeder

Voor de yoghurt aardbeiencrème:

  • 200 gr (diepvries) aardbeien + een aantal verse aardbeien
  • 650 gr Griekse yoghurt
  • 90 gr witte basterdsuiker
  • 5,5 blaadjes gelatine

En verder:

  • een sloffenvorm met afmeting 27x12 cm (ik heb een uitschuif sloffenvorm dus ik kan verschillende maten bakken. Heb je die niet dan kun je ook 2 kleinere vormen of 1 ronde vorm van 22 cm gebruiken)

 

Aan de slag!

Maak eerst de amandelspijs:

  • Kneed alle ingrediënten voor de amandelspijs door elkaar, doe het spijs in een spuitzak en leg in de koelkast (spijs is het lekkerst als je het 24 uur van te voren maakt, de smaken kunnen dan goed intrekken).

Maak de bodem:

  • Doe de boter, suiker, eidooier, citroenrasp en de snuf zout in een mengkom en kneed tot een romig massa.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en leg een uur te rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 180°C (boven-en onderwarmte).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 8-10 mm.
  • Druk met de sloffenvorm het deeg uit, leg op de bakplaat en plaats de vorm er weer omheen.
  • Spuit de amandelspijs op het deeg, maar zorg dat je 1 cm van de rand vrijhoudt.
  • Bak de bodem in 20 minuten lichtbruin en gaar.

Maak de aardbeienpuree:

  • Ontdooi de aardbeien (je kunt dat al een dag van te voren doen).
  • Breng de aardbeien aan de kook en laat op laag vuur een paar minuten doorkoken tot de aardbeien zacht zijn.
  • Pureer de aardbeien met een staafmixer en druk daarna door een zeef.

Maak de yoghurt aardbeiencrème:

  • Week de gelatine 15 minuten in koud water.
  • Verwarm de aardbeienpuree, haal van het vuur en roer het halve blaadje gelatine erdoor tot het opgelost is.
  • Meng de yoghurt met de suiker.
  • Knijp 5 blaadjes gelatine uit en verwarm in een steelpannetje tot de gelatine opgelost is (niet laten koken! Zodra de gelatine opgelost is, is het goed).
  • Meng de gelatine door de yoghurt.
  • Plaats een reep bakpapier of acetaatfolie van 6-8 cm hoog rond de bodem en plaats de vorm er weer omheen.
  • Giet de helft van de yoghurt in de vorm, schep wat aardbeienpuree erop en maak met een mes zigzag bewegingen zodat je een leuk patroon krijgt.
  • Giet de overige yoghurt in de vorm en herhaal het zigzaggen met de aardbeienpuree.
  • Laat de crème minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Decoreer de taart met de verse aardbeien.