Volkoren kaiserbroodjes

Recept voor 12 broodjes.

 
Wat heb je nodig:
  • 500 gr volkoren tarwemeel
  • 10 gr zout

  • 8 gr instant gist

  • 10 gr suiker

  • 30 gr roomboter op kamertemperatuur

  • 125 ml lauwwarme melk

  • 225 ml lauwwarm water

Extra:

  • beetje zonnebloemolie
  • sesamzaadjes

  • pompoenpitten

 

Aan de slag!

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng (of kneed met de hand) in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Scheurt het deeg te snel, kneed dan nog even door.
  • Vet een kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie.

  • Laat het deeg afgedekt (met een vochtige theedoek of een douchemuts) een uur rijzen bij kamertemperatuur of tot het deeg in volume is verdubbeld.

  • Schenk een beetje zonnebloemolie op het werkblad, druk het deeg plat en verdeel het in 12 stukjes (ongeveer 75 gr per stukje).

  • Maak van ieder stukje een bolletje en laat afgedekt 15 minuten rusten (op het werkblad).

  • Rol elk bolletje uit tot een streng van 35-40 cm. Doe dit in fases. Het deeg is elastisch en in één keer uitrollen tot de gewenste lengte lukt niet. Rol dus eerst elk bolletje uit tot 15-20 cm en daarna alles tot ongeveer 30 cm en als laatste keer tot de goede lengte.

  • Maak van iedere streng een losse knoop, vouw het ene uiteinde via de bovenkant weg en het andere uiteinde via de onderkant.

  • Laat de broodjes afgedekt een uur rijzen bij kamertemperatuur.

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-en onderwarmte).

  • Bak de broodjes in 12-15 minuten goudbruin.