![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/tkf3ex/fc8dc13d-7194-449e-85e1-fb9b5d695a20.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1440%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=392&height=294)
Volkoren kaiserbroodjes
Recept voor 12 broodjes.
- 500 gr volkoren tarwemeel
-
10 gr zout
-
8 gr instant gist
-
10 gr suiker
-
30 gr roomboter op kamertemperatuur
-
125 ml lauwwarme melk
-
225 ml lauwwarm water
Extra:
- beetje zonnebloemolie
-
sesamzaadjes
-
pompoenpitten
Aan de slag!
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng (of kneed met de hand) in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Scheurt het deeg te snel, kneed dan nog even door.
-
Vet een kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie.
-
Laat het deeg afgedekt (met een vochtige theedoek of een douchemuts) een uur rijzen bij kamertemperatuur of tot het deeg in volume is verdubbeld.
-
Schenk een beetje zonnebloemolie op het werkblad, druk het deeg plat en verdeel het in 12 stukjes (ongeveer 75 gr per stukje).
-
Maak van ieder stukje een bolletje en laat afgedekt 15 minuten rusten (op het werkblad).
-
Rol elk bolletje uit tot een streng van 35-40 cm. Doe dit in fases. Het deeg is elastisch en in één keer uitrollen tot de gewenste lengte lukt niet. Rol dus eerst elk bolletje uit tot 15-20 cm en daarna alles tot ongeveer 30 cm en als laatste keer tot de goede lengte.
-
Maak van iedere streng een losse knoop, vouw het ene uiteinde via de bovenkant weg en het andere uiteinde via de onderkant.
- Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met water. Strooi naar keuze bijvoorbeeld sesamzaadjes en/of pompoenpitten op de broodjes.
-
Laat de broodjes afgedekt een uur rijzen bij kamertemperatuur.
-
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-en onderwarmte).
-
Bak de broodjes in 12-15 minuten goudbruin.