Franse appeltaart

Recept voor 12 punten.

Een Franse appeltaart is toch net even anders dan de oer-Hollandse appeltaart. In de Franse appeltaart zit namelijk een vulling die ze frangipane noemen. Het lijkt een beetje op amandelspijs, maar dan gemengd met wat boter en bloem. Een heerlijke variatie op de voor ons bekende appeltaart!

 
Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 200 gr tarwebloem
  • 100 gr witte basterdsuiker

  • 50 gr amandelmeel

  • 125 gr koude boter

  • 1/4 tl zout

  • 1 ei

Voor de frangipane (=vulling):

  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker

  • 100 gr amandelmeel

  • 30 gr tarwebloem

  • snuf zout

  • 2 eieren

  • rasp van 1 citroen

  • 3-4 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden

  • 2 el suiker

  • 1 tl kaneel

 

Aan de slag!

  • Doe de bloem, suiker, amandelmeel en zout in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed tot een kruimeldeeg.
  • Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.

  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg een uur te rusten in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte).

  • Vet een lage bakvorm in. Ik heb een quichevorm gebruikt met uitneembare bodem van 28 cm.

  • Voor de frangipane: doe de boter, suiker, amandelmeel, bloem, zout, eieren en citroenrasp in een kom en meng tot een egale massa.

  • Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in dunne plakjes.

  • Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap.

  • Bekleed de bakvorm met het deeg.

  • Verdeel de frangipane over het deeg.

  • Verdeel de appelschijfjes over de taart, begin met de buitenrand en werk naar binnen toe.

  • Meng 2 el suiker met de kaneel en strooi over de appels.

  • Bak de taart in 40-45 minuten gaar.