![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/cz20ia/b6f90393-6f51-4003-be38-17c9c1154a98_1_201_a-1.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1280%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=360&height=240)
Appel-noten taartjes
Recept voor 6 taartjes (of 8 als je een kleinere vorm gebruikt).
Voor de deegbodem:
- 180 gr tarwebloem
-
30 gr amandelmeel
-
60 gr poedersuiker
-
snuf zout
-
105 gr koude roomboter in kleine stukjes
-
half ei, losgeklopt
Voor de vulling:
- 100 gr amandelspijs (Zie het recept bij Vullingen en Toppings of koop een pakje in de supermarkt)
-
3 appels
-
3 el rozijnen (75 gr)
-
120 gr gemengde noten
-
2 tl kaneel
-
50 gr fijne suiker
Voor de karamelsaus:
- 100 gr fijne suiker
-
30 gr water
-
100 ml slagroom
-
25 gr roomboter
Aan de slag!
- Maak een dag van te voren het amandelspijs.
-
Meng alle ingrediënten (behalve het ei) voor de deegbodem door elkaar tot je een kruimeldeeg hebt.
-
Voeg nu beetje bij beetje het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
-
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte).
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de noten erop en rooster in 10 minuten lichtbruin.
-
Wel de rozijnen een half uur in lauwwarm water.
-
Schil de appels en snijd in kleine stukjes.
-
Meng de suiker en kaneel door de appelstukjes, hak de geroosterde noten grof, knijp de rozijnen uit en meng beide door de appelstukjes.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bakringen erop (als je geen bakringen hebt kun je ook een muffinbakvorm gebruiken).
-
Bestuif het werkblad met een beetje bloem, kneed het deeg kort door en rol uit tot 3-4 mm dikte.
-
Steek met een vorm (een paar centimeter groter dan de bakringen) rondjes uit het deeg.
-
Bekleed de bakringen met het deeg, prik gaatjes in de bodem en spuit in het midden een beetje amandelspijs (gebruik je een pakje, kneed dan eerst nog een half ei door de spijs zodat deze wat zachter wordt).
-
Vul de bakjes met het appelmengsel. Het mag best iets boven de rand uitkomen.
-
Bak de taartjes in 25-30 minuten goudbruin en laat de taartjes afkoelen.
-
Doe in een steelpan de suiker en het water.
-
Doe de slagroom in een andere pan en verwarm deze tot het kookpunt. Zet dan het vuur zo laag mogelijk en roer af en toe zodat er geen vel op komt.
-
Verwarm de suiker en het water op middelhoog vuur. Zodra het kookt niet meer roeren en langzaam lichtbruin laten karamelliseren. Laat het niet te donker worden want dan wordt de saus erg bitter van smaak. Als je een lichte karamelgeur ruikt dan is het goed.
-
Zet het vuur uit en roer de warme slagroom erdoor. Zorg dat de slagroom warm is want koude slagroom geeft een enorm gespetter. En hete karamel wil je echt niet op je huid voelen.
-
Roer als laatst de roomboter erdoor.
-
Giet met een lepel een beetje karamel over de taartjes.