Knoopbroodjes
Recept voor 14 broodjes.
- 250 gr tarwebloem
-
250 gr griesmeel (of semolina). Je kunt ook tarwebloem gebruiken.
-
8 gr instant gist (een zakje gist bevat 7 gr, dat kun je ook gebruiken, mogelijk is de eerste rijstijd iets langer).
-
10 gr zout
-
10 gr suiker
-
20 gr boter (op kamertemperatuur)
-
310 ml lauwwarm water
-
1 ei
-
evt maandzaadjes of sesamzaadjes
Aan de slag!
- Doe alle ingrediënten (behalve het ei en de evt toppings) in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
-
Vet een kom in met zonnebloemolie. Leg het deeg erin en keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.
-
Laat het deeg afgedekt een uur rijzen bij kamertemperatuur.
-
Druk de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 14 stukjes á 60 gr.
-
Bol ieder stukje op en laat afgedekt 20 minuten rijzen.
-
Rol ieder bolletje uit tot een streng van 25-30 cm. Doe dat in etappes omdat het deeg anders weer terugveert. Het deeg moet de tijd krijgen om te stretchen.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Leg in iedere streng een knoop en stop het ene uiteinde in het midden van de knoop en het andere uiteinde stop je eronder.
-
Leg de broodjes op de bakplaat en laat afgedekt een uur rijzen bij kamertemperatuur.
-
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-en onderwarmte).
-
Klop het ei los en bestrijk de broodjes met het ei.
-
Strooi eventueel nog wat maanzaadjes of sesamzaadjes (of een topping naar keuze) over de broodjes.
-
Bak de broodjes in 12-15 minuten goudbruin.