Knoopbroodjes

Recept voor 14 broodjes.

 
Wat heb je nodig:
  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr griesmeel (of semolina). Je kunt ook tarwebloem gebruiken.

  • 8 gr instant gist (een zakje gist bevat 7 gr, dat kun je ook gebruiken, mogelijk is de eerste rijstijd iets langer).

  • 10 gr zout

  • 10 gr suiker

  • 20 gr boter (op kamertemperatuur)

  • 310 ml lauwwarm water

  • 1 ei

  • evt maandzaadjes of sesamzaadjes

 

Aan de slag!

  • Doe alle ingrediënten (behalve het ei en de evt toppings) in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie. Leg het deeg erin en keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.

  • Laat het deeg afgedekt een uur rijzen bij kamertemperatuur.

  • Druk de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 14 stukjes á 60 gr.

  • Bol ieder stukje op en laat afgedekt 20 minuten rijzen.

  • Rol ieder bolletje uit tot een streng van 25-30 cm. Doe dat in etappes omdat het deeg anders weer terugveert. Het deeg moet de tijd krijgen om te stretchen.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  • Leg in iedere streng een knoop en stop het ene uiteinde in het midden van de knoop en het andere uiteinde stop je eronder.

  • Leg de broodjes op de bakplaat en laat afgedekt een uur rijzen bij kamertemperatuur.

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-en onderwarmte).

  • Klop het ei los en bestrijk de broodjes met het ei.

  • Strooi eventueel nog wat maanzaadjes of sesamzaadjes (of een topping naar keuze) over de broodjes.

  • Bak de broodjes in 12-15 minuten goudbruin.