Chocoladetaart met hazel- en pistachenoten

Recept voor 12 stukken (springvorm van 24 cm).

 

Chocoladetaart! Het maakt eigenlijk niet uit in welk seizoen je chocoladetaart eet, het is altijd lekker. Wat je wel kunt doen, is een beetje afwisselen met de vulling. Uiteraard is een naturel taart heerlijk, maar hij wordt nog lekkerder als je noten en stukjes chocolade toevoegt.

 

In deze taart heb ik kardemom toegevoegd. Het heeft best een specifieke smaak. Zoet, citroenachtig en kruidig met een vrij scherpe geur. Ik heb de zaadjes van 10 peulen gebruikt, maar ik vond het iets te overheersend. Persoonlijk vind ik 5 peulen beter. Als je niet van kardemom houdt, kun je het ook gewoon weglaten.

 
Wat heb je nodig:

Voor de taart:

  • 275 gr boter
  • 250 gr lichtbruine basterdsuiker

  • 4 eieren (L)

  • 350 gr zelfrijzend bakmeel

  • 4 el cacaopoeder

  • 5 kardemom peulen of 0,25 tl kardemompoeder

  • 150 gr hazelnoten

  • 175 ml melk

  • 150 gr pure chocolade (of een andere smaak naar keuze, ik heb gekozen voor peanut caramel)

Voor de topping:

  • 125 gr pure chocolade
  • 60 gr boter

  • 30 gr pistachenootjes

 

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Hak de hazelnoten in kleine stukjes.

  • Kneus de kardemom peulen in een vijzel. Gooi de schillen weg en wrijf de zwarte zaadjes fijn.

  • Hak de chocolade in kleine stukjes.

  • Doe de boter en de suiker in een kom en klop tot een romige massa.

  • Voeg al kloppend één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen.

  • Zeef het bakmeel en de cacaopoeder boven de kom en spatel er rustig doorheen.

  • Voeg de melk, de hazelnoten, chocolade en de kardemom toe en spatel tot een geheel.

  • Vet de randen van de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

  • Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in 60-65 minuten gaar. De cake is gaar als je een satéprikker in het midden steekt en deze er schoon uitkomt.

  • Breek de chocolade in kleine stukjes. Hak de pistachenootjes in kleine stukjes.

  • Smelt de boter, zet het vuur uit en voeg de chocolade toe. Laat de chocolade smelten in de warme boter.

  • Laat de chocoladesaus een beetje afkoelen en giet daarna over de taart.

  • Decoreer de taart met de stukjes pistachenoot.