![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/xil3wa/129aa385-0690-459b-afc3-31a722aeca7b.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C2398%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=233&height=291)
Haverbrood
Wat heb je nodig:
- 300 gr tarwebloem
-
100 gr volkorenmeel
-
100 gr havermout
-
160 gr lauwwarme melk
-
160 gr lauwwarm water
-
7 gr instant gist
-
9 gr zout
-
30 gr roomboter op kamertemperatuur
-
12 gr honing
-
100 gr pompoenpitten (of andere pitten/zaden naar keuze)
Aan de slag!
- Doe de tarwebloem, volkorenmeel, havermout, melk en het water in een kom en meng in een paar minuten tot een samenhangend deeg.
-
Laat het deeg afgedekt 25 minuten rusten. Dit noemen we autolyse.
-
Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
-
Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.
-
Laat afgedekt 60-90 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Als het deeg in volume is verdubbeld dan is het goed gerezen.
-
Druk het deeg plat en vorm daarna een bal van het deeg.
-
Laat het deeg afgedekt 20 minuten rusten.
-
Druk het deeg plat en vorm wederom een bal van het deeg.
-
Leg het deeg in een rijsmandje of op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Laat het deeg afgedekt 60 minuten rijzen.
-
Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 230°C (boven-en onderwarmte).
-
Stort het gerezen deeg uit het rijsmandje op een bakplaat.
-
Snij het brood met een scherp mes een paar centimeter in.
-
Schuif het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 210°C.
-
Bak het brood in 35-40 minuten gaar. Als het brood bovenop te snel verkleurt, kun je het afdekken met aluminiumfolie.