Haverbrood

 

Wat heb je nodig:

  • 300 gr tarwebloem
  • 100 gr volkorenmeel

  • 100 gr havermout

  • 160 gr lauwwarme melk

  • 160 gr lauwwarm water

  • 7 gr instant gist

  • 9 gr zout

  • 30 gr roomboter op kamertemperatuur

  • 12 gr honing

  • 100 gr pompoenpitten (of andere pitten/zaden naar keuze)

 

Aan de slag!

  • Doe de tarwebloem, volkorenmeel, havermout, melk en het water in een kom en meng in een paar minuten tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg afgedekt 25 minuten rusten. Dit noemen we autolyse.

  • Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.

  • Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.

  • Laat afgedekt 60-90 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Als het deeg in volume is verdubbeld dan is het goed gerezen.

  • Druk het deeg plat en vorm daarna een bal van het deeg.

  • Laat het deeg afgedekt 20 minuten rusten.

  • Druk het deeg plat en vorm wederom een bal van het deeg.

  • Leg het deeg in een rijsmandje of op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Laat het deeg afgedekt 60 minuten rijzen.

  • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 230°C (boven-en onderwarmte).

  • Stort het gerezen deeg uit het rijsmandje op een bakplaat.

  • Snij het brood met een scherp mes een paar centimeter in.

  • Schuif het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 210°C.

  • Bak het brood in 35-40 minuten gaar. Als het brood bovenop te snel verkleurt, kun je het afdekken met aluminiumfolie.