![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/9ohi8g/34fde2dd-4ed9-46c3-9dcc-e5a5b4cd6f4c.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C2400%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=236&height=295)
Kerststol
Wat heb je nodig:
Voor het deeg:
- 380 gr tarwebloem
- 1 ei (M)
-
1/2 tl koekkruiden
-
7 gr zout
-
65 gr (room)boter
Voor de vulling:
- 125 gr blanke rozijnen
-
125 gr blauwe rozijnen (sultana's)
-
100 gr amandelen
-
200 gr amandelspijs (voor het recept kijk bij Vullingen en Toppings)
Aan de slag!
- Wel de rozijnen een half uur in lauwwarm water. Laat ze goed uitlekken en dep droog.
-
Hak de amandelen.
-
Voeg alle ingrediënten voor het deeg (behalve de boter) in een mengkom en kneed in 8 minuten tot een nog stug deeg.
-
Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed in 5-10 minuten tot een soepel deeg.
-
Laat het deeg 20 minuten afgedekt staan en kneed de rozijnen en amandelen erdoor.
-
Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg erin en keer een paar keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.
-
Laat het deeg afgedekt anderhalf uur rijzen bij kamertemperatuur.
-
Vet het werkblad in met een beetje olie, druk het deeg plat en bol het op.
-
Laat afgedekt 20 minuten rusten.
-
Druk het deeg plat in een ovale vorm van ongeveer 2 cm dik.
-
Maak en rol van het spijs en leg in het midden van het deeg.
-
Vouw de bovenkant over het spijs en druk vast op de onderkant. Druk ook de zijkant op elkaar.
-
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en laat een uur rijzen bij kamertemperatuur.
-
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte).
-
Bak het brood in 35-40 minuten gaar. Wordt het brood te snel bruin, verlaag dan de temperatuur naar 160°C.
-
Laat het brood afkoelen en bestrooi met poedersuiker.