Kerststol

 

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 380 gr tarwebloem
  • 1 ei (M)
  • 1/2 tl koekkruiden

  • 7 gr zout

  • 65 gr (room)boter

Voor de vulling:

  • 125 gr blanke rozijnen
  • 125 gr blauwe rozijnen (sultana's)

  • 100 gr amandelen

  • 200 gr amandelspijs (voor het recept kijk bij Vullingen en Toppings)

 

Aan de slag!

  • Wel de rozijnen een half uur in lauwwarm water. Laat ze goed uitlekken en dep droog.
  • Hak de amandelen.

  • Voeg alle ingrediënten voor het deeg (behalve de boter) in een mengkom en kneed in 8 minuten tot een nog stug deeg.

  • Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed in 5-10 minuten tot een soepel deeg.

  • Laat het deeg 20 minuten afgedekt staan en kneed de rozijnen en amandelen erdoor.

  • Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg erin en keer een paar keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.

  • Laat het deeg afgedekt anderhalf uur rijzen bij kamertemperatuur.

  • Vet het werkblad in met een beetje olie, druk het deeg plat en bol het op.

  • Laat afgedekt 20 minuten rusten.

  • Druk het deeg plat in een ovale vorm van ongeveer 2 cm dik.

  • Maak en rol van het spijs en leg in het midden van het deeg.

  • Vouw de bovenkant over het spijs en druk vast op de onderkant. Druk ook de zijkant op elkaar.

  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en laat een uur rijzen bij kamertemperatuur.

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte).

  • Bak het brood in 35-40 minuten gaar. Wordt het brood te snel bruin, verlaag dan de temperatuur naar 160°C.

  • Laat het brood afkoelen en bestrooi met poedersuiker.