Zomerse kwarktaart

Recept voor 10-12 punten.

 

Een heerlijke zomerse taart en je kunt altijd variëren met het soort en de hoeveelheid fruit.

Om niet zo'n 'zware' taart te maken, heb ik magere kwark gebruikt, maar als je liever van vol en romig houdt dan gebruik je gewoon de volle kwark.

Om het nog iets magerder te maken, zou je een deel van de slagroom door de magere kwark kunnen vervangen.

De biscuitbodem wordt bij deze taart ongeveer 2 cm hoog. Het kwarkmengsel kun je dus gelijk op de bodem gieten.

 
Wat heb je nodig:

Voor de biscuitbodem:

  • 3 eieren
  • 100 gr witte basterdsuiker

  • snuf zout

  • 1/2 geraspte citroen

  • 80 gr bloem

  • 20 gr maizena

Voor de kwarkvulling:

  • 8 blaadjes gelatine
  • 300 ml slagroom

  • 100 gr witte basterdsuiker

  • 500 gr magere kwark

  • 1 vanillestokje

En verder nog:

  • 500 gr aardbeien
  • handje blauwe bessen

  • handje frambozen

 

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet een rond bakblik in (24 cm).

  • Doe de eieren, suiker, zout en citroenrasp in een hittebestendige kom.

  • Mix het eiermengsel au bain-marie luchtig. Mix tot het eiermengsel een temperatuur van 40°C heeft bereikt (dat is vrij snel).

  • Haal de kom van de au bain-mariepan en mix nog zo'n 10 minuten verder tot het mengsel lichtgeel, luchtig en als een dun lint van de kloppers afloopt.

  • Zeef de bloem en de maizena boven het eiermengsel.

  • Spatel voorzichtig door het beslag. Zorg dat het beslag luchtig blijft.

  • Giet het beslag in de bakvorm.

  • Bak de biscuit in 15 minuten gaar.

  • Leg 8 blaadjes gelatine in een bakje water. Laat minimaal 10 minuten staan.

  • Doe 100 ml slagroom in een steelpan. Dit heb je later nodig om de gelatine in op te lossen.

  • Klop 200 ml slagroom met de suiker zo dik als yoghurt.

  • Snij het vanillestokje open en schraap de vanille eruit.

  • Voeg de kwark en de vanille aan de slagroom toe en mix even zodat alles goed gemengd is.

  • Haal de kroontjes van de aardbeien af. Je hebt hier ongeveer 200 gr aardbeien voor nodig.

  • Snij de aardbeien doormidden en plaats ze met de gesneden kant tegen de binnenkant van de bakvorm. Herhaal tot je rond bent.

  • Verwarm de slagroom. Het hoeft niet te koken.

  • Zet het vuur uit en voeg de uitgeknepen gelatine toe.

  • Roer tot alle gelatine is opgelost.

  • Voeg het mengsel toe aan de kwark en roer even goed door.

  • Giet het kwarkmengsel in de bakvorm. Giet vanuit het midden, dan blijven de aardbeien mooi tegen de rand staan.

  • Laat de taart minimaal 2 á 3 uur opstijven in de koelkast.

  • Decoreer de taart met de aardbeien, blauwe bessen en frambozen.