Speltbrood

 

Een heerlijk en knapperig speltbrood met zonnebloempitten en chiazaad.

 
Wat heb je nodig:
  • 350 gr speltbloem
  • 150 gr roggebloem

  • 10 gr instant gist

  • 8 gr zout

  • 310 ml lauwwarm water

  • 100 gr zaden en pitten naar keuze (ik heb 75 gr zonnebloempitten en 25 gr chiazaad gebruikt)

 

Aan de slag!

  • Meng alle ingrediënten in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Je hebt lang genoeg gekneed als je er net als bij alle andere brooddegen een dun vliesje van kunnen trekken.
  • Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, leg het deeg erin en keer een paar keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.

  • Dek het deeg af en laat 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

  • Bestuif het werkblad met wat bloem en breng het deeg in langwerpige vorm op spanning. Dit doe je door het deeg eerst in de lengte uit te drukken en daarna het deeg naar je toe op te rollen. Steeds het stukje deeg dat je wilt oprollen even uitrekken. Gebruik je duimen om het deeg vast te houden en de rol met je vingers van je af te duwen. Zo breng je het deeg op spanning.

  • Laat 20 minuten afgedekt rijzen.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  • Ontgas het deeg door met twee handen op het deeg te drukken.

  • Maak het deeg plat tot een puntmodel.

  • De twee uiteinden leg je iets over elkaar.

  • Het deeg naar binnen rollen en elke keer goed aandrukken.

  • Leg het deeg met de aansluitnaad naar beneden op de bakplaat of je legt het deeg in een rijsmandje of bakblik.

  • Laat afgedekt 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

  • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.

  • Schuif het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Gebruik je een rijsmandje dan keer je het rijsmandje met brood op een bakplaat. Het rijsmandje gaat uiteraard niet mee de oven in!

  • Bak het brood in 30-35 minuten gaar.