Breekbrood met gepofte knoflook en kruiden

 

Wat heb je nodig:

Voor het brood:

  • 200 gr semolina (heb je dit niet in huis, gebruik dan tarwebloem)
  • 200 gr tarwebloem

  • 7 gr instant gist

  • 8 gr zout

  • 10 gr suiker

  • 260 ml lauwwarm water

Voor de vulling:

  • 2 bollen knoflook
  • olijfolie
  • 3 eetlepels Provençaalse kruiden (of kruiden naar keuze)

En wat nog meer:

zaden en pitten naar keuze

 

Aan de slag!

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
  • Vet een kom lichtjes in met olie, leg het deeg erin en keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.

  • Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

  • Maak ondertussen de gepofte knoflook.

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).

  • Verwijder het buitenste schilletje van de knoflookbollen, maar zorg dat de bol aan elkaar blijft zitten.

  • Snijd met een mes het kapje van de bol en giet een scheutje olijfolie over de bol.

  • Verpak de bollen in aluminiumfolie en zet ongeveer 1 uur in de oven.

  • Lepel de zacht geworden knoflook uit de bol en kneed dit samen met de kruiden door het deeg.

  • Vet het werkblad in met een beetje olie, druk het deeg plat en verdeel het deeg in 16 stukjes van ongeveer 40 gr.
  • Bol alle stukjes op en laat 20 minuten afgedekt rusten.

  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in.

  • Druk alle bolletjes plat en bol opnieuw op.

  • Leg alle bolletjes in een springvorm (24cm) en laat afgedekt 60 minuten rijzen.

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-en onderwarmte).

  • Bestrijk de bolletjes met wat water en strooi er pitten en zaden op.

  • Bak het breekbrood in 20-25 minuten goudbruin en gaar.