![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/3202xe/d2ba036e-da07-45ec-adf0-2e4bbfc6e6db.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C2398%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=213&height=266)
Limoen tartelette
Recept voor 12 tartelettes.
Een tartelette is een klein éénpersoons taartje gemaakt van een deegbodem van bloem en amandelmeel en een lekkere vulling. Je kunt eindeloos variëren qua vulling: room, chocolade, karamel, fruit, teveel om op te noemen. Laat je eigen fantasie maar los op deze heerlijke taartjes.
Voor de deegbodem:
- 125 gr bloem
-
25 gr amandelmeel
-
40 gr poedersuiker
-
snufje zout
-
75 gr koude boter
-
1 ei, losgeklopt
Voor de limoencrème (voor 6 tartelettes):
- 75 gr suiker
-
3 limoenen
-
2 eieren
-
80 gr boter
Voor de meringue:
- 80 gr eiwit (3 á 4 eieren)
-
170 gr suiker
-
40 ml water
-
beetje citroensap
En wat nog meer:
- bakringen van 6 cm doorsnede
-
blindbakvulling (bonen, rijst, bakknikkers)
Aan de slag!
- Meng het bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom.
-
Verkruimel de koude boter in kleine stukjes door het bloemmengsel en kneed tot er een kruimeldeeg ontstaat.
-
Voeg een eetlepel ei toe en kneed tot een samenhangende deegbal. Voeg evt iets meer ei of bloem toe als het deeg te droog of te vochtig aanvoelt.
-
Verpak het deeg in plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
-
Bestuif het werkblad en de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte.
-
Steek met een uitsteker rondjes uit van 8-9 cm.
-
Leg de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het deegrondje voorzichtig in de ring. Snijd het overtollige deeg langs de rand weg.
-
Prik gaatjes in de bodem en zet minimaal een half uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Vul de bakjes met de blindbakvulling.
-
Bak de bodems 10 minuten, haal de blindbakvulling eruit en bak nog 10 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.
-
Rasp de limoenen en pers ze uit.
-
Klop de eieren los.
-
Breng de suiker met het limoensap en de rasp aan de kook.
-
Schenk een beetje van het hete suikermengsel op de eieren. Roer goed door en schenk terug in de pan bij de rest van het suikermengsel.
-
Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat een paar minuten door koken.
-
Haal de pan van het vuur en roer de stukjes boter erdoor.
-
Schenk de crème in een schaaltje en dek direct af met plastic folie. Zorg dat de folie direct op de crème ligt, zo voorkom je een vel op de crème.
-
Laat de crème afkoelen in de koelkast. De crème zal dan ook nog iets dikker worden.
-
Doe voor de meringue de eiwitten in een mengkom.
-
Meng het water met de suiker in een pan.
-
Breng aan de kook (roeren is niet nodig).
-
Kook het suikerwater tot 105°C. Gebruik een suikerthermometer om de juiste temperatuur te bepalen.
-
Klop, zodra het suikerwater de 105°C heeft bereikt, de eiwitten op hoge snelheid stijf.
-
Verlaag de snelheid van de mixer en schenk de suikersiroop erbij wanneer deze 120°C heeft bereikt. Klop daarna op hoge snelheid door tot het mengsel iets is afgekoeld en er mooie pieken ontstaan.
-
Doe de limoencrème in een spuitzak met gladde spuitmond en vul de deegbodems.
-
Decoreer met de meringue en karameliseer met een keukenbrander.