![](https://primary.jwwb.nl/public/p/x/c/temp-sszndjnrupuzhfmszhqq/qc5s4b/221a8ca2-d996-44bc-8102-3a6dce33d524.jpeg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1440%2C1440%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=261&height=261)
Limoen- aardbeientaart
Recept voor 12 punten.
Voor de vanillebiscuit:
- 5 eieren (M)
-
150 gr witte basterdsuiker
-
1/2 geraspte citroen
-
snuf zout
-
125 gr tarwebloem
-
25 gr maizena
Voor de limoencrème:
- 1 blaadje gelatine
-
160 gr suiker
-
4-5 limoenen (125 gr sap)
-
3 eieren
-
150 gr boter
Voor de aardbeienmousse:
- 3 blaadjes gelatine
-
350 gr aardbeien, diepvries
-
3 el suiker
-
200 ml slagroom
Voor de botercrème:
- 30 ml water
-
150 gr suiker
-
2 eiwitten (60 gr)
-
snuf zout
-
200 gr roomboter, op kamertemperatuur
-
beetje citroensap
Aan de slag:
Maak eerst de vanillebiscuit:
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven-en onderwarmte).
-
Vet een springvorm (24 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet de binnenrand van de vorm in.
-
Mix de eieren, suiker, geraspte citroen en het zout tot een lichtgeel en luchtig beslag. Dit duur zo'n 15 minuten. Het beslag is goed totdat het als een dun lint van de kloppers afloopt.
-
Zeef de bloem en maizena boven het eiermengsel en spatel voorzichtig door het beslag. Zorg dat het beslag luchtig blijft.
-
Giet het beslag in de springvorm en bak in 25-30 minuten gaar. Controleer of de biscuit gaar is door een satéprikker in het midden van de biscuit te steken. Komt deze er schoon en droog uit dan is de taart gaar.
-
Laat de biscuit afkoelen en snijd horizontaal in 3 gelijke delen.
Maak de limoencrème:
- Week de blaadjes gelatine 15 minuten in koud water.
-
Rasp de schil van 1 limoen en pers alle limoenen uit.
-
Klop de eieren los met 60 gr suiker.
-
Breng in een pan 100 gr suiker, rasp en het limoensap aan de kook.
-
Schenk een beetje van het hete suiker/limoenmengsel bij de eieren. Roer even goed door en schenk terug in de pan bij de rest van het suiker/limoenmengsel.
-
Breng al roerend opnieuw aan de kook.
-
Kook 5 minuten onder voortdurend roeren.
-
Haal de pan van het vuur en roer de gelatine en de stukjes boter erdoor.
-
Schenk de crème in een schaaltje en dek direct af met plastic folie. Zorg dat de folie direct op de crème ligt, zo voorkom je een vel op de crème.
-
Laat verder afkoelen in de koelkast. De crème wordt nog wat dikker tijdens het afkoelen.
-
Smeer een laag limoencrème op de onderste laag van de biscuit.
Maak de aardbeienmousse:
- Week de blaadjes gelatine 15 minuten in koud water.
-
Doe de aardbeien samen met de suiker in een steelpan en breng aan de kook.
-
Laat zachtjes koken tot de aardbeien zacht zijn, druk daarna de aardbeienmoes door een zeef.
-
Knijp de gelatine uit en roer door de aardbeiensap.
-
Klop de slagroom net stijf.
-
Doe de aardbeiensap bij de slagroom en klop tot de slagroom stijf is.
-
Leg het middelste gedeelte van de biscuit op de limoencrème en giet de aardbeienmousse erop. Leg nu ook het bovenste gedeelte van de biscuit op de mousse.
-
Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Maak nu de botercrème:
- Ontvet een mengkom met de citroensap.
-
Doe het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer niet en kook het suikerwater tot 105°C.
-
Klop nu de eiwitten op hoge snelheid stijf.
-
Verlaag de snelheid en voeg, als het suikerwater 120°C bereikt, langzaam bij de stijfgeklopte eiwitten.
-
Klop op hoge snelheid tot de schuim op kamertemperatuur is.
-
Voeg lepel voor lepel de boter toe. Voeg de volgende lepel boter pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
-
Smeer de taart bovenop en rondom af met de botercrème. Wil je een mooi en strak afgesmeerde taart, smeer dan telkens dunne laagjes op de taart en zet de taart tussen de laagjes in even in de koelkast.
-
Decoreer de taart naar eigen idee.